Tegn På, At Du Har Brug For Koloskopiundersøgelse!

 Koloskopi er en simpel, smertefri test, der kan opdage små masser i slimhinden i din tyktarm og afgøre, om de er kræftfremkaldende eller ej. Det er ikke invasivt og kræver ikke en overnatning. Det kan detektere kræftvækst. Det betyder, at du kan blive reddet fra unødvendige hospitalsophold ved at få en koloskopi før snarere end senere! På mange måder er det en god test at have i dit arsenal for at overvåge tegn på tidlige kræftformer såsom tyktarmskræft. Så her er 5 tegn på, at du har brug for en koloskopiundersøgelse:


Tegn 1: Familiehistorie af tyktarmskræft.

Hvis din mor eller far havde tyktarms- eller endetarmskræft, er chancerne større for, at du kan udvikle den samme sygdom. En familiehistorie med polypper, som er unormale vækster på tyktarmen eller endetarmen, øger også din risiko. Tidlig opdagelse er nøglen til at overleve denne sygdom, og læger anbefaler, at personer med en familiehistorie med tyktarmskræft bliver screenet regelmæssigt fra 50 års alderen.


Tegn 2: Kronisk forstoppelse og mavesmerter.

Kronisk forstoppelse er defineret som at have 2 eller flere tørre afføringer om ugen, som kan være ledsaget af mavesmerter. Hvis du har dette problem, har du en højere risiko for at udvikle tyktarmskræft.


Tegn 3: Hyppige smerter i tyktarmen:

Skarpe smerter kan mærkes i endetarmen eller anusområdet og er blevet rapporteret med almindelige lidelser som dårlig gas, hæmorider, seksuelt overførte sygdomme og endda forstoppelse. Smerterne beskrives normalt som værre om aftenen, før sengetid og under afføring.



Tegn 4: Uforklaret vægttab.

Ethvert uforklarligt vægttab bør undersøges nærmere. Denne ændring i din livsstil kan være et tegn på en alvorlig underliggende tilstand, og det er bedst at få det tjekket af din læge med det samme. Tyktarmskræft er en førende årsag til vægttab, fordi kræft i sig selv presser på tyndtarmen, bremser fordøjelsen og forårsager malabsorption af næringsstoffer. En koloskopi vil fortælle, om der er nogen unormale vækster i din tyktarm, der forårsager disse symptomer.


Konklusion

En koloskopi er en ikke-invasiv og nem test, der kan udføres på lokale hospitaler. Der er meget få risici forbundet med koloskopi, så jo før du starter forebyggende foranstaltninger, jo bedre!

Comments